homeMajke Jugovića 20, 78250 Laktaši

LEN KONGRES - BUDIMPEŠTA 2018

Predsjednik Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine Goran Raca prisustvovao je 02. juna 2018. godine redovnom Kongresu Evropske plivačke federacije (LEN) održanom u Budimpešti (Mađarska), gdje je punopravno ispred Bosne i Hercegovine učestvovao u radu i izglasavanju redovnih godišnjih izvještaja i određenih statutarnih promjena vazanih za plivački sport Evrope (evropsku plivačku familiju zajedno čine 52 države). Bili su prisutni predstavnici 49 država (odsutni samo Gibraltar, Lihtenštajn i Poljska). Na ovom velikom plivačkom skupu jednoglasno se odlučilo o izboru i popunjavanju dva upražnjena mjesta članova LEN-ovog Biroa (Bureau Members), te su dio tog upravljačkog tijela postali predstavnici iz Holandije i Rusije.

Ali ono što je najvažnije napomenuti jeste predstavljanje novog programa “Learn-to-swim, Prevent Drowning” (“Naučiti plivati, prevencija utapanja”) od strane Predsjednika LEN-a Paolo Barelija i pružanje podrške u budućem periodu Predsjednika Evropskog Parlamenta Antonija Tajanija, kao počasnog gosta ovog skupa. Ciljana grupa ovog programa na teritoriji Evrope jesu djeca uzrasta 3-12 godina, te da se njegovom implementacijom u sljedećih pet godina smanji gubitak života utapanjem za 20 %.

Predsjednik Bareli je pozvao sve 52 članice da se pridruže “European Blue Card Programme“ („evropski program plava karta“) kako bi se upoznali sa LEN-ovim standardima u plivačkoj obuci, koji je povezan sa kampanjom prezentovanja vrijednosti plivanja i promovisanja tzv. kulture vode, što bi dovelo do toga da više ljudi u Evropi pliva efektnije i sigurnije.

I na kraju samo jedan poražavajući podatak prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), svake godine u Evropi se utopi 27.000 ljudi, troje svaki sat, većinom djece uzrasta 3-12 godina, što je ocijenjeno na Kongresu kao jako velik broj, te će se sa razlogom putem ovog programa uticati na smanjenje slučaja utapanja.

 

 

 

 

Logo PS BiH.

Plivački savez
Bosne i Hercegovine

Пливачки савез
Босне и Херцеговине

  • Majke Jugovića 20
    78250 Laktaši
  • psbih@yahoo.com